Select Page

raha

Täna oli mul huvitav kogemus. Kuna plaanin siin kursuseid erinevates kohtades maailmas, siis viibin erinevatel aegadel ka erinevates kohtades ja mitte alati Eestis. Seepärast on järjest rohkem minu arusaamisse jõudnud, et on vaja tegelikult alustada äris ühe lisaga oma äris, milleks on ettemaks. Eesti inimene tunneb ennast väga kodus järelmaksuga, aga kuidas oleks hoopiski ettemaksuga? Kas see võib ka olla samm teadliku suhtlemise poole rahaga?

Ettemaks on ka hea moodus kuidas kõik eestlased saaksid harjutada küsima raha. Enamus inimesi tunneb raha küsimisel ennast halvasti või ebakindlalt. Sest meis istuvad kultuurilised koodid, et raha on paha ja raha küsida pole viisakas. Kuidas on siis meil ettemaksu küsimisega? Ma jagan nüüd oma kogemust!

Kui küsisin ettmaksu oma ühelt kursuslaselt, sain vastuseks, et kuna see on väljapressimine (1 nädal enne kursust), siis tänu sellele tema kursusel ei osale. Mainin eelnevalt, et enne seda oli võimatu antud inimesega ühendust saada, kasutades erinevaid suhtluskanaleid ca 2-3 päeva.

Nii, et minu kogemus on, et küsija suu pihta lüüakse ja kuidas veel! Tahan seda inimest ka tänada, sest tänu sellele sündis see postitus siia. Ning ma arvan, on oluline sellest teemast rääkida ning mitte ainult minul, vaid ka teistel.

Globaalsetes professionaalsetes ärides on väga paljud kursused korraldatud järgnevalt. Kõigepealt paned sa oma kursuse huvi kirja (näiteks kasvõi FB kursuse lehel) seejärel võtad võimalusel ise ühendust korraldajaga, et saada ise lisainformatsiooni, kui korraldaja sinust pole ette jõudnud. Seejärel ca 2-3 kuud või olenevalt sündmusest, vahest ka 6 kuud või isegi aasta makstakse kas deposiit või ettemaks, mis kindlustab koha valitud kursusele või sündmusele. Kusagil kuu aega enne makstakse tavaliselt terve kursuse tasu, kui mitte hiljem. See on kõik vajalik selleks, et kursuse korraldajal oleks asju kerge ja lihtne korraldada ja valmis saada.

Toon teile nüüd mõningaid näiteid, et seda selgemaks teha.

Access Consciousnessi 5. päevane kursus esmakordsele osalejale maksab 825 eurot ja hinnad on kehtestatud USA organisatsiooni poolt. Kursuse korraldaja kui ei viibi Eestis, peab võtma järgmised sammud:

  1. Saama teada tõsiselt huvitatud osalejate arvud võimalusel hiljemalt kuu aega enne kursust.
  2. Koguma ettemaksud (tavaliselt pool kursuse maksumusest 412.50 eur) hiljemalt kuu enne.
  3. 10 päeva enne kursuse algust koguma ülejäänud kursuse tasu (412.50 euri).
  4. Tegema kursusele turundust, olenevalt kanalitest võib maksumus olla 100 – 400 eurot või rohkemgi) Ajakulu oleneb turunduse liikidest mis sinna alla pannakse (10 – 40 tundi)
  5. Ette valmistama kogu tehnilise pargi, et lindistada antud kursust, seejärel ka lindistused üles laadida ja netti panna (ajakulu võib olla sellega 6 tundi või rohkem).
  6. Trükkima ja köitma kursuse materjalid, ning olevalt kursuslaste arvust võib selle väärtus olla 100 – 700 eurot või rohkemgi.
  7. Tellima ette ruumi, kus teha sündmust. Kuna on tegu 5. päevase kursusega, kus on päevane kasutus, siis on sageli vaja ka ruumide ettemaksu (100 – 200 eurot või oleneb ruumi suurusest ja osalejatest), kogumaksumus võib kõikuda miinimum 400 eurot kuni mitme tuhande euroni välja.
  8. Kursuse korraldaja ostab väiksed suupisted, olenevalt grupi suurusest võib olla maksumuses 100 eurot kuni 200 eurot või rohkemgi.
  9. Ostma endale lennupiletid (olenevalt asukohast ja kas on edasi tagasi piletid või ühe otsa piletid 300 – 1200 eurot).
  10. Kursuse korraldaja peab otsima endale öömaja (öö korralikes hotellides alates 60 eurot ülesse, arvestada 5 ööga ca 300 eurot või rohkem) (globaalsed vahendajad ei pruugi omada korterit või elamist ühes kohas, kuna reisivad palju).
  11. Lisada arvestusele ka transport kursuse kohast hotelli ja tagasi igapäevaselt. Võib olla väärtuses 2 – 20 eurot päev, olenevalt transpordist ning samuti hotellist lennujaama (olenevalt kaugusest 10 – 50 eur).
  12. Lisaks tuleks arvestada kogu vahendustöö mis on kokku 38 töötundi koolitust füüsiliselt kohapeal ja vahenduse järgselt raportid Access Consciousnessile.
  13. Kogukulu antud kursuse kohta, näiteks kui võtame ühe inimese oleks ilma korraldaja kuludeta ca 510 eurot või rohkemgi ja korraldaja isiklikud kulud võivad jääda 1000  – 1500 euro väärtusesse.

Üsna loogiline on, et koolitaja teeb arvestuse millise miinimum osalejate arvu peale ta kohale lendab nii, et ta ise ei satuks miinusesse. Enamus inimesi ei kujuta ette kui palju tööd tegelikult on ühe koolituse tegemisel ja selle ülesse saamisel ja turundamisel. Nad arvavad, et see on ju lihtne, mis seal siis nii väga ikka ära ei ole, paned ruumi kinni ja teed kursust? Nüüd ehk hakkate natuke teisiti mõtlema?

Toon teise näite kus ettemaks on oluline. Aastaid tagasi panime kirja ühe koolitusseikluse Havaile ja kirjas oli 10 inimest. Kuu aega enne maksime nagu ikka omast taskust maja ettemaksu, et grupile maja hoida. Kuna siis me grupilt ettemaksu võtmist veel ei harrastanud, ütlesid kõik inimesed millegipärast korraga kuu aega enne ära ja me maksime omast taskust selle 1000 eurot raha, et maja kasutada. Oli imeline õppetund ja päris kenake kahjum.

Paljud inimesed näiteks ütlevad, et neile käib minu poolt korraldatavate Havai seikluskoolituse maksumus üle jõu (mulle märk, et pean sihtgruppi võibolla vahetama, või mis veel võimalik on?) Kuid kui te hakkate mõtlema osade kaupa maksmisele, siis teeb see nii teie elu kui ka koolitaja või korraldaja elu kergemaks. Toon näite.

  1. Havai koolitusseiklus (10 – 12 päeva) – kogumaksumus ca 3800 eurot. Toimub tavaliselt 2 korda aastas. Näiteks kui inimene valib seikluskoolituse novembris sama aasta jaanuaris. See teeks iga kuu kõrvale panna 380 eurot. Kui see aeg jääb väheseks, pange järgmise aasta aprilliks kirja, siis on kuludeks 292 eurot kuus, kui ikka ei aita, pange 2 aastat ette ja see teeb 158 eurot kuus kõrvale panna, võite ka valida ettemaksuna oma eluunistuste seikluseks? Jätke paar Egiptuse reisi vahele või tehke muid valikuid mis selleks vaja on (eriti kui olete veel palgatööline). Ja kui eriti julgelt mõtlete, liituge minu Kiirtee Iseendasse Kursusega kus saate ideid kuidas ise oma teadmised, oskused ja talendid netis online teile jätkusuutlikult raha teenima panna!
  2. Havai ettemaks kulub autorendile (tipphooajal autot polegi võimalik rentida kui pole eelnevalt tellinud, sest neid lihtsalt ei jätku) lisaks maja rendile, ning grupi korraldaja või korraldajate töötasuks ja kohalike giidide tasuks ja rahvusparkide sissepääsutasuks. Selle taga lasub sadu töötunde ja ettevalmistustööd ka treeninguid ja kohapealset juhendamist mõnikord isegi 13 tundi päevas.
  3. On olnud ka inimesi, kes on pakkunud võimalust meie seikluskoolituse arvele kanda igakuiselt oma seikluse raha, mis jääb siis seal ootama nende seikluskoolituse aega. See on väga tark tegu, eriti kui endal pole distsipliini raha kõrvale panna. Järelmaksu asemel kasuta ettemaksu, ning mõtle sellele tundele, mis sul siis seikluse ajal on, kuna oled ise teinud samme selleks, et manifesteerida oma unistuste seiklus!
  4. Loomulikult kui me kõik oleksime miljonärid siis poleks ettemaks vajalik. Kuid praegusel juhul on ettemaks ka mõnus moodus teha äritehing, sellele pühenduda ja lisaks ka veel treenida ja distsipleerida ennast rahaga austavamalt ümber käima. Kui sul pole raha suhtes struktuuri ja austust, siis ei tule raha ka jooksvalt sinuni. Seetõttu teeb ettemaks asjad kõik lihtsamaks nii inimesele, kes valib midagi, kui ka neile kes korraldavad. See on nagu leping, millele pühendutakse täielikult ja austatakse mõlemapoolset panust.

    Kui Eestis ei olda sellega veel väga harjutud, siis enam kui kindel on see, et enamus firmasid hakkavad seda juurutama järjest rohkem, sest vastasel juhul võivad asjad üle pea kasvada. Me ei saa enam Eestis teeselda, et elame ja toimetame oma konnatiigis ja meile ei lähe korda mis mujal maailmas toimub. Tahame või ei taha, meil tuleb globaalsete väärtustega integreeruda, et mitte ainult elus püsida vaid ka õitseda! Ja see näide siin on ehe näide kuidas inimene, kes teeb vaimseid koolitusi võiks olla kursis ka materiaalsete väärtuste ja trendidega maailmas, sest ainult vaimuga pole äris midagi  enam peale hakata!

Kui see artikkel tekitas sinus mõtteid, siis palun, ole kena ja jaga siinsamas selle teksti all kommentaarides omi mõtteid sest oleks tore seda lugeda ja selle üle arutleda!

moneyeye

Eva kommenteeris selle loo kohta teise lehe peal järgnevalt:

Teie postitusi on alati mõnus lugeda ja leian siit palju kasulikku ka endale. Olen siinöelduga 100% nõus. Paljud eestlased pigem maksavad end järelmaksudega oimetuks, kui et mõtlevad pikemalt ette, panevad raha kõrvale ja ostavad siis kui raha koos… mõttemaailma ja teguviiside muutus on raske tulema. Ka oma praktikas puutun (mitte küll väga tihti) kokku inimestega, kes tellivad aga tasuda ei armasta. See on nagu mingi teatud grupp inimesi, kellele meeldibki vist kogu aeg tellida- sõltumata sellest, kas nad seda toodet/teenust ka vajavad või mitte ja kas neil selleks vahendeid ning võimalusi on.
Õnneks on neid siiski vaid vähemus 🙂 Aga nagu siin kirjutatud, selleks et mitte ise kahjumisse jääda, JULGEGE ettemaksu küsida! Ja kui isik seda anda ei soovi, on see tema valik ja otsus pakutavast teenusest/tootest loobumiseks. On palju neid, kes teie poolt pakutavat hindavad ja ettemaksu ka tasuvad. Need tuleb lihtsalt üles leida :).
päikest, Eva

Katrini kommentaar:

Huvitav, kas see ettemaksu hirm tuleb usalduse puudumisest? Minu jaoks tundub loomulik, et mõnede asjade eest tuleb ette maksta. Just näitseks sellised küllaltki kallid koolitused – ja koolitaja saab siis kindel olla, et inimesed ikka kohale tulevad. Paraku “jah, ma kindlasti tulen” ei tähenda alati seda, et inimene ka päriselt kohale tuleks ( isegi hea, kui ette teatab, et ikka ei tule). Ettemaksuga on kergem ka 🙂 Nagu sa Havai näites välja tõid. Ma tegin kunagi eraldi pangakonto endale selleks, et sinna suuremate ostude jaoks raha koguda. Kui seal vahepeal kallal ei käi, siis toimib päris hästi 🙂

Ole kursis meie tegemistega ja uudistega!

Liitu meie e-mail listiga, et hoida ennast kursis meie tegemistega ja uudistega!

Olete edukalt liitunud meie e-mail listiga!

Pin It on Pinterest

Share This