Select Page

Kui hakkasin seiklema Hawaii ja Eesti vahet, siis järjest enam hakkasin mõistma, mis on aloha iseenda sügavustes. Kuid seda lausetesse vormida pole kahjuks veel suutnud. See on midagi, mida tuleb ise kogeda ja tunda.

Hawaiil sain väga lähedasteks ühe Hawaii perekonnaga. Nemad kandsid endas ja nende kodu kandis endas totaalset alohat igal tasandil. Olgu selleks siis ukse taha poetatud lilleke või siis puu otsast korjatud troopilised puuviljad. Väikesed märguanded, mis koputasid südame uksele. Iga kord kui sõidan autoga selle maja juurde ja astun kõnniteele, et majja liikuda, tulevad mul pisarad silma. Iga kord kui ma lahkun, nutan nagu ma kunagi varem pole nutnud. See on mu kodu ja süda. Plumeeriate hõljuvas lõhnas, hingematvates päikeseloojangutes, kust saab vaadata kuidas ‘Jumalad taevasse kõnnivad’ (legendaarne vaade) ja kuidas vaalad ookeanis peitust mängivad. Kuidas värvid muutuvad taevas nagu kriipsud maali peal. Tantsides koos ja luues uusi sümfooniaid. See küllus ja see soojus, mida nemad jagavad, on otse südamepõhjast. Osad inimesed saavad aloha rinnapiimaga kaasa. Osad peavad seda õppima ja osad ei saa kunagi seda isegi maitsta. Mul on vedanud! Ma pole mitte ainult maitsnud seda, vaid ka lausa supelnud selles ja saanud osakeseks alohast. Kõik on osakesed alohast, aga sageli unustanud!

Toon siinkohal ära mõningad kohalike arvamused mis on ALOHA?

‘ Aloha on olemine osake kõigest, ja arusaamine, et kõik on osake minust. Kui on valu, siis see on mu valu. Kui see on rõõm, siis see on minu rõõm. Ma austan kõike mis on, kui Looja loomingut ja osakest minust. Ma ei taha teadlikult kellelegi tekitada vigastusi mingil moel. Kui mul on toitu vaja, võtan vaid oma osa ja seletan miks seda vaja on. Maa, taevas ja meri on ka minu omad ja ma hoolitsen nende eest, hoian ja kaitsen neid. See on Hawaii’i oma ja see on ALoha!’

Kui laps kasvas, siis talle õpetati kõikide eetikakoodide alused. See kood peitub ALoha sügavamas tähenduse kihis.
A, ala – vaatlev ja tähelepanelik
L, lokahi -töötamine ühtsuses
O, oia’i’o – ausus
H, ha’aha’a – alandlikkus
A, ahonui – kannatlik alalhoid

Hawaii ravitseja David Bray tõlgendab seda koodi kui ‘Ole Sina, ole ühtsuses ja harmoonias oma tõelise olemusega, Looja ja inimkonnaga. Ole aus, ole tõeline, ole kannatlik, ole lahke kõikidele eluvormidele, ja ole alandlik. Ta väitis samuti, et vanadele Hawaiilastele Aloha tähendas Looja meis’.

Eesti kontekstis on see lähedane meie vanade muistsete eestlaste maailmavaatega. Kus kuulati loodust ja oldi sellega sügavas kontaktis ja samuti polnud probleemi naabritelt soola laenata või juttu puhuda ja kui vaja abikätt jagada.

Alohat olen kogenud kõikjal maailmas. Eelmine aasta oli totaalselt aloharikas aasta. Olen aloha laines surfanud viimased 6 aastat. Ja see ei jäta mind maha. Milline kingitus!

Soovisin mingi hetk Hawaiile kolida, kuid mõistsin siis, et see oleks kohati ka raiskamine. Saar saatis mind alohat jagama igasse ilmakaarde maailmas. Täieõiguslik aloha saadik Hawaii kuningriigist, kuna sain õnnistuse kunagiselt Hawaii kuningriigi kuningliku pereliikme poolt.

Kord andis Hawaii pereisa mulle kaasa enda küpsetatud muffinid. Mul olid need täiesti meelest läinud, kuid teel New Yorki, võtsin esimese ampsu. Ning mul tulid pisarad silma. Selles oli nii palju alohat, armastust, kohalolu ja tema armastust. Ma tundsin seda igas maitses ja igas sekundis. Kirjutasin talle sellest ka pärast ja see oli tõesti väga suurepärane kingitus!

Aloha võib tulla moel ja kujul nagu sa kunagi ei ole oodanud. Olgu selleks siis sõbra aitav käsi kui kolid, või naabrinaise kutse lõunale, või kogemata aeda istutatud lilled heategija poolt või tasuta lõuna või väike sõit ühest kohast teise. See võib olla inimene, kes laseb sind pikas järjekorras ette kuna sul on vaid paar asja ja temal 50. See võib olla mööduja naeratus. Ning tõesti mis on selleks vaja, et olla see aloha, mida soovime maailmas näha?

Väike visuaalne mälestus ühest Hawaii seiklusgrupist eelmise aasta jaanuaris! Aitäh kõigile, kes osalesid ja Tiinale filmimise ja redigeerimise eest!

Vaata filmi Hawaiist siin

Ja mis on sinu jaoks aloha? Jaga oma lugu?

 aloha group

Ole kursis meie tegemistega ja uudistega!

Liitu meie e-mail listiga, et hoida ennast kursis meie tegemistega ja uudistega!

Olete edukalt liitunud meie e-mail listiga!

Pin It on Pinterest

Share This