Select Page

california sunKultuuriline transiit läbi California

Olen oma seiklustega nüüd jõudnud Californiasse. Peatun praegu peamiselt Oxnard, Ventura piirkonnas mis on ca 1 sõidutunni kaugusel Los Angelesi linnast. Esimene nädal on varsti läbi ja see on pakkunud mitmeid põnevaid seikluseid. Mis on olnud väga huvitav on see, et mul on tunne nagu ma oleks tulnukas kuskilt teiselt planeedilt. Kõik on siin nii teistmoodi. Kaks aastat Mehhikos on teinud oma töö. Mehhikos on kõik nii üli chill, et siinne elu tundub väga teistmoodi. Antropoloogilist tausta omades ma tean, et ei tohiks võrrelda kultuure ja maid, eriti, kui teha üldistavaid järeldusi, aga siin ma lihtsalt võtan kokku väikesed tähelepanekud, mis võivad pakkuda huvi neile, kes on mõtelnud mõlemast poolest – lõuna Californiast kui ka Mehhikost. Loe mu tähelepanekutest ja jaga oma mõtteid!

2venturaroosidKultuuriline kohanemine läbi tulnuka silmade

Siin on väga vaikne. Mehhikos on nii palju lisahelisid – autod mis valjuhääldist müüvad erinevaid asju, inimesed kes mööduvad ja hõikavad mida nad müüvad, koerad, kes hauguvad, naabrid kes mängivad valju mehhiklaste muusikat. Sügavat vaikust keset küla või linnaelu on praktiliselt võimatu kogeda kui sa just ei ela suletud kogukonnas, mis on viie tärni staatusega. Siin on vaikus olnud esimene tähelepanek. Nii vaikne on, isegi kui elan praegu ka suures linnajaos ja suurest autoteest vaid mõned meetrid eemal. On ikkagi väga vaikne. Ja seda on huvitav kogeda, kui palju lõdvestunum on keha tänu sellele. Ma ei ole siiani aru saanud miks peab üks kultuur nii vali olema ja kuidas enamus mehhiklasi sellest üldse ei heitu.

1LABHstreetsTemperatuur

Siin on väga jahe. Mehhikos viimased nädalad ulatus temperatuur 90F (32,3C), siin on keskmiselt 70F (21.10), New Yorkis 85F (29.44) ja vaatasin just, et Eestis oli ca 50F (10C). Minu saabumine praegu Eestisse tähendaks 30 kraadist temperatuurivahe mu kehale. Käisin siin majade vahel olevas basseinis ujumas, kus vesi pidi küll olema ca 64F (18C), Mehhikos 95F (35C)ookeanis. Suutsin siin ujuda vaid 15 minutit, siis jooksin nagu tuli takus sooja dushi alla. Keha oli pooleldi krampis. Mehhikos oli väga kõrge temperatuur ja lisaks sellele ka väga kõrge niiskus. Nii, et enamus aja lihtsalt higistasid nagu segane (aprillist kuni novembrini Puerto Vallarta piirkonnas). Siin niiskuse teemat pole, nii et temperatuur on mugav. Mehhikos käisin iga päev looduses ja tegin midagi looduses, siin on hea kui saad paar korda nädalas seda teha.

1LAhollywoodstreetRiietus

Inimesed kannavad siin väga palju kalleid ja kvaliteetseid riideid ja jalanõusid ning vean kihla ka aluspesu. Minu peamine riietus Mehhikos oli suvekleidid, enamus aja ei mingit aluspesu kui siis vaid päevitusriided. Milline kokkuhoid pesukaitsete ja pesu pesemisega! Sokkidest ja kingadest ei teadnud ma mitte midagi. Minu lemmikjalanõud olid plätud. Ja nii peamiselt 2 aastat, kui ma just ei surfanud ja oma teisi veesusse jalga ei pannud.

Kantakse ka väga kõrgekvaliteedilisi riideid. Minu võõrustaja siin ütles, et seda tehakse selleks, et näidata, et ollakse mingi staatusega, isegi kui seda staatust veel ei ole.

Inimesed tunduvad rohkem stressis. Vahemaad on pikad, väga palju aega veedetakse autodes. Väga palju on fookus välisel – rahal, mida omatakse ja kus. Iga piirkond on oma staatusega.

2venturasurferLoodus

Loodus on siin Lõuna Californias väga ilus. Mäed, ookeani rannik, erinevad orud ja võimsad looduslikud kohad on kõik käe jala ulatuses.

Ameerika unistus

Ameerikalik – kuidas läheb ja naeratus on saadaval igas kohas kuhu minna, pole vahet kas tegu on treeningstuudio või siis tavalise toidupoega. Kohati on see väga tore, kuid kohati ka kurb, kuna enamus aja see mida üteldakse või tehakse on tehtud väga võltsilt. Kas kui palju siis seda Ameerika unistust inimesed siin aga elavad on iseküsimus. Mehhikos nägin palju rohkem naeratavaid nägusid kui siin ja seal on naeratused ehedad ja südamest.

IMG_4712Looduses toimetamine

Väga paljud inimesed siin aga naudivad elu. Kindlasti rohkem kui New Yorkis näiteks. Ja just looduses. Kas siis kayakiga sõit, aerutamine paddleboardiga, või siis purjetamine, surfamine või matkamine. Inimesed tõeliselt hoolitsevad oma kehade eest. Kuigi on palju ülekaalus inimesi, on ka palju neid, kes teavad kuidas enda eest hoolitseda ja kuidas elada täiesti tervislikult.

Grupid

Kui käisin siinses Alanoni klubis, siis kohal oli 24 inimest ja kõikide lood olid väga humoorikad. Inimesed tulid kõik kulgevalt ja paljud tulid isegi 15 minutilise hilinemisega. See oli kõik ok.

Aeg

Aeg on siin kohutavalt aeglane. Võibolla on see sellest, et Mehhikoga on ajavahe kaks tundi ja ma ärkan siin väga vara ülesse (sageli 6 ja 7 vahel) või siis ongi siin teistmoodi aeg. Võibolla ka sellest, et mul pole sel nädalal konkreetseid kohustusi. Mehhikos läks üks päev mööda megakiiresti ja ei jõudnud kõigega järge pidadagi.

1LAbustourHollywood

Tegin ka ühel päeval TMZI tuuri läbi tänu kingitusele mu võõrustajalt. Sõitsime läbi terve Beverly Hillsi ja nägime erinevaid kohtasid kus kuulsused tavaliselt aega veedavad. Küllust on selles piirkonnas nii palju, et lihtsalt läbi sõites tunned kuidas pritsib igast detailist välja. Paljudel inimestel on väga palju raha, kuid väga paljude elud, kelledel on väga palju raha, on ka väga segamini ja sassis. Kas siis tänu alkoholile või siis tänu uimastitele või muudele probleemidele. Rikaste elu on täis põnevust ja võimalusi, aga sageli võib ka juhtuda, et asjad ja ärid ning kõik muu võtab kogu aja ja tähelepanu nii et selleks, mis tõeliselt väärtust pakub, ei jäägi aega.

1LAredfordmustangLiiklus

Liiklus on siin tõeline kogemus omaette. Enamus kiirteesid koosnevad viiest reast ning kõigil on kiire. Vahele küll lastakse, aga vahest ikka peab ennast ka suruma teatud kindlusega vahele. Autod tunduvad kõik peaaegu tuttuued. Ühistransporti peaaegu üldse ei eksisteeri. Kui oma autot ei ole, siis on väga raske siin ringi liikuda. Puerto Vallarta piirkonnas sai ikka igale poole bussiga ligi. Ja enamus maksid ca 5 peesot kuni 20 peesot üks ots (1,3 dollarit). Bensiini hind on ca 3.50 dollarit gallon, mis osades kohtades on Mehhikoga hoopiski odavam. Kuna Mehhiklased toovad selle sisse siitpoolt, siis seal lisatakse kütuse makse lisaks.

Putukad

Toas sees ei ole mingeid putukaid. Mehhikos on sipelgad, vahest skorpionid või muud neljajalgsed külalised. Vahest gekkod, vahest suured iguanad. Kassid, koerad. Sääski ei ole. Viimasel ajal Mehhikos olid sääsed väga hullud.

silksventuraTreening

Iga natukese aja tagant võib näha silte suurtele stuudiotele. Silkside stuudio tundus ka olema väga erinev Mehhikos kogetust. Suures stuudios on korraga käsil vähemalt 3-4 tundi korraga. Silkse on väga vähe ja inimesi palju (ca 2 inimest ühe silksi peal). See, mis kogesin Mehhikos oma tundidega, oli nagu mul olid eratunnid õpetajaga (enamus aja olin üksinda tunnis). Kõik maksab siin ca 10 korda rohkem kui Mehhikos. Silksi ühe korra tund on ca 25 dollarit drop in (380 peesot tund). Mehhikos 50 peesot, ehk ca 3 dollarit 50 senti. Mehhikos tegin 6 tundi läbi 250 peesoga mis on ca 16 usdi kuu aega. Enne siin tundi ei saa, kui oled alla kirjutanud lepingule, et kui vigastusi saad, siis sinu enda vastutusel. Kuu aja kaart siin maksab 276 dollarit ca 4200 peesot. Loomulikult on tegu ka teiste sissetulekutega. Siin saab ikkagi isegi kesklassi inimene palka ca 2000 – 3000 dollarit kuus (ca 30 000 Mexican pesos or more).

1LAkeanaustarRaha

Matemaatiliselt on kõik siin suurem ja kallim. Mehhikos on võimalik väga nutikalt ära elada ca 200 – 800 dollariga kuus, siin alla 2000 dollari ei tule kuidagi välja, kui just rendid kellegi juures tuba. Sa kulutad palju rohkem aega ja ressursse, et katta oma tavalisi elulisi kulusid. Mehhikos on su elu chillim ja aega rohkem. Kui just hullu luksust taga ei aja.

Mehhiko ameeriklaste silmade läbi

Huvitav on olnud see kui paljud inimesed kardavad siin Mehhikot. Meedia on teinud oma töö ja paljud ei reisi enam sinna. Kui ma rääkisin oma lahedast kogemusest Mehhikos, siis vaadati umbes nagu tulnukat, et sa kindlasti räägid mingist teisest Mehhikost, mitte sellest, millest meie kuulnud oleme.

Basseinid

Kui maandusin lennukiga nägin väga paljusid basseine siin, pea iga maja juures. Huvitav oleks teada kui paljusid nendest soojendatakse ja kui paljusid oleks võimalik kasutada minu veetööks, kasvõi privaatsete pakkumistena?

1LAhighway northReisimine

Reisimine on huvitav, kuna aitab anda perspektiivi kas ja kuidas erinevad maad ja kultuurid toimivad. Samas annab hea võimaluse endasse vaadata ja küsimusi esitada.

Mis on minu jaoks väärtus, kuhu ma soovin liikuda ja mida luua?

Mis on kohalike jaoks väärtus, mis annab tähenduse ja mille poole püüeldakse?

Mida vajatakse?

2VenturaboxboyMehhikos on väärtuseks perekond. Kõik keerleb selle ümber. Ameerikas on väärtuseks number üks raha ja materiaalne heaolu. Raha on ikkagi keskne, isegi kui on tegu erinevate rahvusgruppidega. Kui teenitakse raha, siis saadetakse see kindlasti ka tagasi kodustele.

Viibimine Californias on minu jaoks väga hea hüppelaud edasisele New Yorki ja Euroopasse suundumisele. Ma kõnnin ringi, kaamera käes ja näen asju ja detaile, mida kohalikud enam üldse ei näe. Seepärast mulle meeldib reisida. Sa oled nagu väike laps, valmis ja avastusaldis.

2VenturawallartKodune ülesanne

Kui sa praegusel ajal kuskile kaugemale ei reisi, siis vaata ja uuri kas mis on võimalik korraldada sinu lähiümbruses. Võibolla saaksid bussiga sõita oma tavarutiinist välja ja teha midagi täiesti uut?

See aktiveerib su õhu elementi, puhastab vanast ja aitab sul aktiveerida oma uudishimulikku vaimu, kes soovib kasvada ning areneda. Ning sageli on parim moodus selleks kui sa lähed uutesse kohtadesse ja kohtud uute inimestega, sest siis pead kohtuma tundmatusega ja ei saa selle eest ära joosta. Läbi selle aktiveerid oma julgust elada südamest. Ja sellest lood oma unistuste elu.

1venturacrystalcloseupOlen Crystal Ra Laksmi. Inglite linna külje all on tore kohanduda uute seikluste eel. Ees on ootamas mitmeid kuid mustlaselu läbi New Yorki ja Eesti. See on üks moodus kuidas mu vaimu energia ennast laiali piserdab. Pritsib teadlikkust, kohalolu, kutsub elama täie rinnaga ja igal tasandil. Unistama suurelt ja aktiveerima oma tõelist armastust südames ning täielikult kasutama kõiki oma talente ja kingitusi, mida universum on pakkunud nii mulle kui ka kõigile teistele, kellega elu mind sellel seiklusel kokku viib, mida enamus meist pole isegi veel avastanud ja ülesse leidnud. Loodan, et minu lugu inspireerib ka sind elama suuremalt kui siiani ja tegema hüppeid, mida eelnevalt teha ei julgenud!

Selle nädala inspireeriv video asub siin:  Ela oma unistust kuni pole veel hilja!

Kui see lugemine pakkus sulle inspiratsiooni, siis palun jäta oma email siia.

Minu suvekalendrist Eestist loe siit:

Esimese nädala jooksul 8ndast kuni 13nda juulini võtan ka vastu inimesi Tallinnas. Juba on esimesed kliendid ennast kirja pannud. Kui soovid olla esimeste hulgas et saada tunda kvantum ümberhäälestust nii nagu ka Mehhiko kristall ja kuldenergiaid, siis vali siinsete teenuste alt, mis sulle sobiks. Kui raha on probleem, anna teada ja vaatame, mis võimalik on. Alustada saad siis Külluse Taaskäivitusesündmusega ja sealt edasi on sinu teha kui palju küllust julged vastu võtta.

Suveretriidist Matsalus 24 – 26 juuli loe siit

Kui sooviksid mind Eestis suvesündmuste korraldamisega aidata, siis anna sellest mulle teadasiit!

Jaga minuga ka oma mõtteid tänasest blogist! Imelist kulgemist sulle!

 

 

Ole kursis meie tegemistega ja uudistega!

Liitu meie e-mail listiga, et hoida ennast kursis meie tegemistega ja uudistega!

Olete edukalt liitunud meie e-mail listiga!

Pin It on Pinterest

Share This