Select Page

moneypizaazzcomRaha – see on huvitav fenomen. Paljud räägivad sellest, või varjavad sellega seonduvat. Paljud tahavad seda ja soovivad seda palju. Meisse on emapiipamaga sisse söödetud, et raha peab olema. See on nagu programm või siire, mis meid innustab ja motiveerib tegutsema. Väga paljud inimesed elavad oma elu olles iseenda ‘raha orjad’.

Kui palju on maailmas inimesi, kes selle koha pealt seisatavad ja selle kohta küsimusi küsivad? Mul on väga hea meel kogeda, et ma pole selles küsimuses üksi. Meid, kes me elame moel, et raha on vabadus – ning mitte ainult paberilipakas, on iga päevaga aina rohkem!

Minu selle artikli eesmärgiks on minna natuke ajas tagasi, vaadata mida räägib raha kohta vikipeedia, jagada oma isiklikku lihtsa elu kogemust Norra mägedes ja Hawaiil ning Mehhikos ning kas ja mis on veel võimalik, et muuta raha sind teenivaks kaastööliseks, kes hoopiski teenib sind ja sina juhatad raha iseendast vabadusse?

Raha Ajalugu 

personalfinance.askmrcreditcard.comMäletan oma antropoloogiatunde, kus õppisime raha ajalugu. Meie õpik rääkis vanadest ürgkogukondadest kuidas seal käis väärtuse loomine merekarpidest kuni juurviljade ja loomadeni välja. See on tõesti kummaline, et tekkis ühiskondlik kokkulepe, kus otsustati, et kõik kasutavad ‘raha’ ning siiani on see toimiv. Viimaste aastate majandusprobleemid on meile aga hoiatuseks, et suured muudatused on teel meie poole ja ka meie peaksime midagi selles süsteemis muutma.

Esitan selle siitkohal uuesti Vikipeedia versioonis:

Raha on üldine seaduslik maksevahend, mille vastu saab vahetada teisi kaupu suhtega, mille määravad raha ostujõud ja kaupade hinnad.Raha olemasolu aluseks on ühiskondlik kokkulepe millegi kasutamiseks vahetusvahendina. See kokkulepe võib olla kas otsene või kaudne, vabatahtlik või sunduslik. Raha väärtus võib muutuda inflatsiooni ja deflatsiooni tõttu.

  • Arvestusühik – raha on ühismõõduks kaupade väärtuse mõõtmisel ja võrdlemisel.
  • Vahetusvahend – raha on vahetatav kõikide teiste kaupade vastu ning asendab ostja ja müüja vahelistes tehingutes bartertehinguid.
  • Väärtuse akumulatsiooni vahend – raha on vara, mida saab koguda ja kasutada tulevikus tehingute tegemisel.
  • Kaup – raha on kaup, millel on oma hind, mis sõltub turusituatsioonist ning raha emiteeriva keskpanga baasintressimäärast.
  • Maksevahend – rahaga saab maksta kaupade ja teenuste eest, tasuda võlgu, maksta makse.

 Praeguseks on tehtud palju erinevaid filme, mis räägivad kui korrupeerunud on praegune rahasüsteem (Thrive, Zeitgeist).

Minu Norra kogemus mägedes

norrapilt.delfi.eeAastal 2007 otsustasin läbi teha katsumuse. Sõitsin jalgrattaga Tromsöst välja ca 40 km ja suundusin mägedesse ja otsustasin sinna teha väikse minipalverännaku. Sõitsin rattaga ja nautisin keskööpäikese võlusid. Suured ja kõrged Põhja Norra mäed ning keskööpäike ja Norra külad oli võrratu vaatepilt. Kui jõudsin mäe juurde, parkisin oma ratta põõsasse. Sättisin end valmis mäkketõusuks. Kaasas oli kõik eluks vajalik kaheks nädalaks. Olin saanud selleks päris võimsa ettevalmistuse oma norralasest sõbralt, kellega olime teinud mägimatkasid talvel -15 kraadise külmaga. Nüüd keset juulikuud tundus see mäekogemus kukepea!

Mis ma sellest kogemusest õppisin?

– Et olin kaotanud täielikult kontakti oma keha temperatuuri isereguleeriva süsteemiga.

– Et mu elu oli täis nii palju välist müra minu igapäevas, et mul polnud praktiliselt hetkegi, et ennast sisemiselt kuulda.

– Minu igapäevas valitses mu keha toit, mitte tunnetus, millal vajan sööki. Ma paastusin 10 päeva. Sain aru kui vähe ma tegelikult vajan süüa ning kui palju tööd on toiduga, kuna selle valmistamine lõkke peal võis võtta kuni 2 tundi ja pärast ka kõige selle koristamine.

– Olin sageli üleval 24 tundi jutti, et näha ilu, mis sisaldab mägede otsas keskööpäikest nautida, mis ei looju mitte kunagi. Olin totaalses vaikuses 2 nädalat iseendaga. Ainus keda kohtasin oli põhjapõdrad. Kui väline müra kadus, valitses ka seespool vaikus. Huvitav avastus.

– Õppisin kõike ilma kohta ja kui oluline on mägedes ilma tunda.

– Minu dushiks oli väljas sadav vihm või mäeallikavesi Coca Cola 1,5 liitrisest pudelist.

Kui ma lahkusin mäe juurest, siis olid mul pisarad silmas. Mul oli tunne nagu lahkusin armsama juurest. Olin saanud eheda kogemuse elust, loodusest ja endast. Lisaks sain sisemise juhatuse läbi oma uue nime ning intuitsioon andis ka uue trajektoori mu eluülesanneteks, mida olen nüüdseks täitnud 6 aastat. Kõik oli nii lihtne ja kerge. Kogu projekt maksis mulle maksimaalselt kokku 200 noki (väike toiduvaru ja priimus vihmasteks ilmadeks telki). Mind lummas lihtsus ja peale seda kogemust, oli mul raske minna tagasi reaalsusesse. Ma ei soovinud inimestega rääkida mingi nädalaid, sest iga sõna tundus mürana ning lisaks oli dushiallkäik totaalne laristamine veega ja lisaks veel imestasin kui palju erinevaid lisandeid ma kasutasin (shampoon, balsam, dushigeel, intiimpesuvedelik).

Seega hakkasin küsimuse alla panema paljut mida ja kuidas ja kas olin elanud. Ning kuidas see loodusest eemal elu oli võõrutanud mind endast, mu elu teinud keeruliseks ja raskeks ning ma tundsin, et omamoodi ma olin ori selles süsteemis, väga vähese vabadusega kuigi mul oli päris palju raha.

Hawaii kogemus

puuviljadSama juhtus korduvalt Hawaiil olles. Kui ma nägin kuidas inimesed olid oma elud seadnud ning kui lihtne see oli, tegi lausa kadedaks. Neil olid oma päikesepaneelid, väiksed hüti moodi majakesed, vihmaveetünnid filtritega ja väiksed puuviljaaiad. Lisaraha teeniti inimestelt, kes rentisid ekstra hütte selle maaala peal, see andis raha autode bensiiniks, kuna vahemaad olid seal kohas pikad. Kuna aasta läbi oli suvi, ei olnud temperatuur probleemiks. Inimesed elasid kogu aeg loodusega kontaktis ja praktiliselt väljas. Seinte asemel olid lihtsalt kärbsevõrgud.

Eestis muidugi oleks vaja rohkemaid süsteeme, et seda toimima panna, aga kõik on võimalik kui selleks on olemas tahe.

Mehhiko kogemus – 100 euroga kuus palmi all?

picasasiestacafepvTegin siin olles oma viimase kuu rahalise kokkuvõtte. Viimase kuu kohapealsed kulud olid mul kõik kokku 100 eurot. Elamiskulusid (üüri ma mõtlen) mul polnud, kuna ma valvan siin kahte kodu ja muudeks kuludeks oli peamiselt söök, mis on siin väga odav. Kui oli vaja sõita kuskile, siis tavaliselt sõitsin teistega koos, või siis ühistranspordis või kui võimalik kõndisin. Nüüd on oleams ka võimalus ratast laenutada.

Mu mõistus oli omadega kimpus, sest kõik põhjused, miks ma oleksin pidanud peatuma, olid ära võetud. Kõik oli nii lihtsaks tehtud. Mõistus lihtsalt laiutas käsi.

Kuna kulud olid nii väiksed, sain panna maksimaalse fookuse sellele, mis mulle oluline on, ehk lisada väärtust oma panusega maailmale läbi oma projektide. Viimase kahe kuu jooksul olen korraga töötanud ca 15 projektiga ning kõik on andnud viimaste kuude jooksul väga palju tulemusi ja valmistanud ette suuremaid globaalseid projekte.

Kuldne küsimus – miks mul raha ei ole?

Kui inimesed tulid minu juurde aasta aasta järel küsimaks minult küsimust, miks neil raha ei ole, vaatasin alati asjale suuremast aspektist lähtuvalt. Olin tähele pannud, et raha või küllus mis iganes moel oli tegelikult tulem, kui teatud erinevaid osasid eelnevalt oli paika saadud. Sinna hulka kuulusid seksuaalsus, suhe iseendaga ja teistega, tervis igal tasandil ning elu missioon ja alles seejärel manifesteerus küllus. Olles nüüd reisinud mööda ilma ringi 13 aastat, näen, et seesama muster kordub inimestel uuesti ja uuesti. Inimesed pöörlevad raha orjuses, või selle puuduses ning ei oska sealt välja tulla. Ma ei jaksanud kogu aeg ühtedele ja samadele küsimustele vastata.

Selle aasta märtsikuus lõingi oma uue koostööpartneriga koostöös projekti Ettevõtlusjooga, kus minu osaks oli juhtida Vaimset Teejuhti, ning kus kirjutasin sellest teekonnast. Nüüd on möödas esimesed 6 kuud ja esimene lend sellest kursusest on kohe kohe lõpetamas. Inimesed, kes on materjale intensiivselt kasutanud, on saanud häid kogemusi ja vahvaid tulemusi. Täiendasin seda materjali veelgi ja lisasin ka lisakursuseid ning nüüd on täiendatud kursus müügis nimega Kiirtee Iseendasse Seikluskoolitusena.

Suurte süsteemide plaan on see, et kui inimesed on stressis ja pinges, siis nad ei mõtle ja lihtsalt tiirlevad selles orav rattas ringis, ning toodavad väärtust ja raha neile, kes on selle süsteemi loojad. Kui astute sellest välja, hakkate kõiki süsteeme enda heaks tööle panema ja kuna olete iseendaga maksimaalses kontaktis, siis saategi luua selle vabaduse ja selle elu mida soovite. Ma ei räägi mingitest lugudest mida olen kuskil kuulnud või lugenud. Ma jagan seda, mida ma ise elan. Ma jagan teekonda, mida ma praegu käin. Ning kui mina olen sellega hakkama saanud, saab igaüks, kes tunneb, et see temaga heliseb.

Peamine külluse blokk ongi see, et me oleme oravad rattas ja ei mõtle ise. Milleks oleme siin planeedil, mis on meie missioon. Ajame taga mingit mammonat või pilti, mis enamus juhtudel isegi ei kuulu meile. Kui me kõik käivitaks iseenda kõik sisemised hammasrattad, siis pole võimalik, et me ei saa elada külluslikult. Küllus siin siis tähendades seda, mis ta sinu jaoks on – kas raha, energia, aeg, tähelepanu või armastus.

Parimad külluse vabaduse loojad – lahkus ja aloha

berniesunsetNendes seiklustes olen õppinud, et parim küllus on lahkus ja aloha. Aloha on universaalne lahkus, küllus ja armastus, kus hoolitsetakse teise eest, nii nagu sina soovid iseenda eest hoolitseda ja tehakse väikseid või suuri heategusid niipea kui võimalusi tekib vastutasu ootamata. Isiklikud suhted ja sidemed ning sisemine lahkus ning jagamine on need, mis on olnud võtmed uutmoodi küllusliku elu loomiseks.

Ning minu tunnetus on, et see on see kuhu maailm liikumas on. Mis kasu on meil rahast kui me teel selleni kõnnime inimestest üle, või kui saame raha, siis kasutame seda mitteteadlikult lihtsalt pimesi tarbimiseks? Või kui raha ei ole väärtus vaid võim, mida ei kasutata teadlikult? Raha on siis hoopiski reostuse loojaks.

Nüüdseks on minu sihtmärgiks olla selleks inspireerivaks sisemiseks kristallpäikeseks, kellega kokkupuutes inimeste sisemised kristallid ellu ärkavad, ning nende oma talendid aktiveeruvad, mis saavad luua küllust igal tasandil ning sealhulgas ka vabadust, sel moel nagu seda valime meie, sest oleme ju iseendi reaalsuste loojad kuigi meile on tõestatud vastupidist.

On käes aeg, kus elame mängleva kergusega, kus raha teenib meid, sest me ei pea teda tähtsaks või see ei ole enam meie elu ainudirigeerija. Nüüd oleme dirgendi rollis meie ise. Ning see ei loo mitte ainult võrratut vabadust, vaid ka tõelise sisemise avardumise nii pikkusesse kui ka laiusesse.

Lood inimestest, kes elavad rahata 

Lõpetuseks jagan mõningaid inspireerivad lugusid inimestest, kes on elavad rahata:

Heide Marie Schwermer1. Heide Marie Schwermer, 68-aastane sakslanna, kes pole raha kasutanud viimased 14 aastat. Ta andis ära oma korteri, andis ära kõik oma vara ja ainus mille alles hoidis, oli tema kohver, kus olid tema riided. See valik muutis kogu tema arusaamist tervele elule. Temast on tehtud ka dokumentaalfilm ja tema loo kohta saate lugeda inglise keeles sellelt lehelt: Living without money

 

2. Aasta ilma rahata Inglismaal

mark boyleSiin on Inglismaa näide noorest mehest, kes tegi esialgu eksperimendi korras ja siis jätkas, kuna talle hakkas see meeldima ja sobima. Ta tundis et rahamaailmas elamine oli teda juhtinud illusiiooni tarbijamentaliteedi maailma.Tema nimi on Mark Boyle. Ta ütleb, et kui raha pakkus talle peamise turvatunde aastaid tagasi, siis nüüd ta leiab seda sõprades ja kohalikus kogukonnas. Mõned mu parimad sõbrad on inimesed, keda olen kohanud just tänu sellele, et oleme tutvunud tänu suhete loomisele, mis põhinevad usaldusel ja lahkusel, mitte rahal.

Artikkel inglise keeles siin:

Video Inglismaalt 

TED video

Elu ilma rahata? Võimalik? Vaata seda videot (inglise keeles).

Vabaduse loomevõtmed kahes projektis, kuhu ka sina saad panustada – panustades mulle, panustad endasse ja uude maailma!

Vaata selle kohta lisainfot SIIT!

—————–

 Õnnitlen, oled vapralt jõudnud selle pika artikli lõppu!

Jaga minuga kas sinu jaoks on raha vabadus või orjus ning kus sina oma seiklustes selle teemaga asud?

Mis mõtteid see artikkel sinus veel tekitas?

Jaga ka nendega, keda arvad see artikkel võiks huvitada.

Aitäh sulle, et sa loed ja hoolid iseendast ja maailmast ning iseenda näitega lood muutust, mida soovid näha oma uues reaalsuses!

 

Ole kursis meie tegemistega ja uudistega!

Liitu meie e-mail listiga, et hoida ennast kursis meie tegemistega ja uudistega!

Olete edukalt liitunud meie e-mail listiga!

Pin It on Pinterest

Share This