Select Page

beachchairsSeekord on terve blogi fookuses lihtsustamise teema. Ma vaatan kuidas see on minu elu teinud õnnelikumaks nii nagu ka mind ennast ja andnud mulle rohkem rahu ja jagan oma kaarti koos juhistega, kuidas sa võiksid seda oma elus kasutada. 

2011 – Kui unistused muutuvad

Ma alustan oma lugu 2011 veebruariga, kui naasesin tagasi Hawaiilt peale 3 kuud oma katusekorterisse (100 ruutmeetrit), kümnendal korrusel Tallinnas. Mu tuttuuus auto oli garaazis ja elasin luksuses nii mitmel moel. Selle korteri rent oli 2000 eurot kuus. Mu äri kulud olid samuti ca 2000 eurot kuus.

Kui naasesin  Eestisse aastal 2007, peale 8. aastat Norras, siis oli mul kaasas vaid paar kohvrit ja mõned kastid asjadega. Riidekapp oli täiesti tühi. Ühe koha peal elamine oli teinud oma töö. Mitu aastat selles suures korteris oli täitnud kõik vabad kohad asjadega. Kõik kapid olid täis.

fahle ooselMa ei suutnud magada esimese öö jooksul peale koju jõudmist. Ainus küte, mis selles korteris oli, oli põrandaküte ja aknaid ei saanud ka lahti teha, kuna väljas oli -30 kraadi külma. Järgmisel hommikul tõusin ülesse verise ninaga, kuna õhk oli nii kuiv ja autode müra akna taga oli väga harjumatu.

Lihtne elu Hawaiil

Hawaiil elasin enamus aja väljas ja looduses. Isegi kui ma rentisin elukohti või siis hoolitsesin majade eest, siis ma magasin väga sageli rõdul, kus ma tegin omale väikse telgi vms. Ma armastasin temperatuuri ja õhku. Mu hommikud algasid kell 7 peale mida sõitsin ujuma metsikute delfiinidega.

cropped-picasa-hawaii-jump-plain.jpgSuurim kulu mis mul Hawaiil oli, oli autorent. Ma sain aru, et oli odavam rentida täiesti uut autot, kui osta pooleldi katkine auto ja siis panna kogu energia ja aeg selle parandamiseks. Ma sõin peamiselt puuvilju ja salateid, mõned korrad nädalas käisin väljas söömas. Mul oli väga aktiivne sotsiaalne elu kus suurim uudis oli see, kes kui paljude delfiinidega ujus ja mis pöördeid nad tegid. Enamus aja oli inimestel tegu, et välja nuputada mis ajaga oli tegu ja mis kuupäev parajasti oli. Ükskord võtsin aega ja selleks kulus 7 minutit, et seda välja selgitada. Inimesed elasid nii hetkes ja voolamises.

puuviljadÜks mu sõpradest ehitas kolm lihtsalt hütti. Praegu elab ühes ja rendib teisi välja. Nüüd ostis ta ka ühe kasutatud auto, mida ta ka välja rendib. Tal on oma puuvilja ja juurvilja aed ja samuti vee tünnid vihmavee filtritega. Ta on niimoodi elanud viimased 20 aastat. Ta on loonud oma paradiisi. Ta saab nii ära elada, isegi kui elekter välja lülitatakse. Ta saab ise teha endale toimivad päikese ja tuule süsteemid. Peamine raha tuleb sisse rentimistest. Kui lihtne! Loomulikult on sealne kliima selleks väga toetav.

Keerulised unistused loovad keerulise elu

Kui ma Eestisse tagasi tulin, peale seda kui olin kogenud seda õndsust Hawaiil ja seisin oma lukskorteri ukseavas, siis ma sain aru, et see pole enam minu unistus. Nii kui see arusaamine tuli, nii hakkas ka universum kohe liigutama. 1,5 kuuga pidin sealt korterist välja kolima kuna omanik tahtis korteris teha korraliku remonti. Mu isa suri, nii nagu  juhtus ka palju teisi dramaatilisi asju. Ma sain aru, et ma pean oma elu lihtsutama igal tasandil.

Jagan nüüd sinuga oma plaani kuidas oma elu lihtsustada. 

1. Müü oma auto maha

Esimene asi mida ma tegin – ma müüsin oma auto maha. Leidsin nädalaga väga hea ostja ja isegi sain müügi pealt natuke kasumit.

Võibolla on võimalus jagada oma sõprade autot kui on vaja, või siis palud neid appi kui sul on autot vaja või siis rendite auto kõik koos kui on vaja teha pikemaid sõite. On väga palju erinevaid võimalusi. Ei ole ainult see, et sul on auto, et pead maksma bensiini eest, aga samuti ka kõik lisamaksud, nagu kindlustus ja hoolitseda, et kõik paberid on korras – kokkuvõttes tuleb auto pidamine ise kuus ca 300 – 400 eurot jne.

2. Kui sul on oma firma – uuri järele mida su firmal on vaja, et funktsioneerida minimaalsete tingimustega legaalselt

Ma tegin väikese uurimustöö, et mida mul on Eesti seadusandluse kohaselt vaja, et olla seaduse kohaselt korralikult paigas, et oma äri omada. Ma muutsin ennast käibemaksukohuslasest käibemaksuvabaks firmaks (praegu on selleks piiriks 12 000 eurot aastas). Kui sul on tark raamatupidaja, siis sa saad teada, kuidas seda teha. Ma olin nii palju aastaid maksnud nii palju makse Eesti valitsusele ja iga kord kui mul oli abi vaja, siis mind ei aidatud. Seega otsustasin seda lollust enam mitte toetada ja lihtsamalt läbi saada. Ma lõpetasin ka ära haigekassale maksmise, kuna Eestis pole see kohustuslik ja kuna ma pole pea kunagi haige. Kui ma jään haigeks, siis kasutan eraarstide abi ja maksan teenuse eest. Kui ma reisin, siis ma ostan reisikindlustuse reisi või äraoleku ajaks välismaal.

3. Vähenda oma äri kulusid

Ma käisin läbi kõik äri kulud ja vaatasin kust sain veel kulusid vähendada. Koos üüri ja ärikuludega sain kulud 4000 euro pealt alla 200 euro peale või vähem kuus. See oli imeline.

4. Kui oma kodumaalt lahkud, eriti kui pikemaks ajaks, siis pane oma telefoninumber kinni

Kui ma Eestist lahkusin, siis ma panin oma numbri ajutiselt kinni ja seega jäid ka ära igakuised tühjad telefoniarved. Ostsin kohalikke sim kaarte seal kus parajasti elasin. Kui ma lähen Eesti tagasi, siis võin aktiveerida oma vanad numbrid ja lepingud.

5. Tee ülevaade oma võlgadest 

Sain täieliku ülevaate oma võlgadest mis mul on ja alustasin tööd sellega, et plaanida kuidas neid tagasi maksta regulaarselt. Ma ei võtnud uusi laenusid. Selle asemel säästsin raha ja ostsin siis mida vaja oli.

6. Anna asju ära neile, kelledel oleks seda rohkem vaja kui sul endal

Kui mul oli vaja välja kolida, selgus, et mul oli liiga palju asju. Kogusin mitmed kotid kokku, et need viia lastekodudesse erinevates linna kohtades ja sorteerisin ära need, mis pidid sinna jõudma hiljem. Ma tegin lubaduse, et ei osta enam midagi, mis pole praktiline ja vajalik.

7. Käi läbi oma sotsiaalne võrgustik

laavaSeitsmes – käisin läbi kõik oma sõbrad ja inimesed ning kontaktid, kellega olin ühenduses. Kui vaja palusin vabandust ja lõpetasin suhtlemise paljudega neist. Kuna ma reisisin Hawaiile 11 korda nende aastate jooksul, siis ma usun, et vulkaani jumalanna Pele, aitas oma puhastamisega ka kaasa. Oli aeg, kus ma olin ära lõigatud 20-se inimese grupist ja ma ei saanud seda peatada, kuna seda tehti minust väljastpoolt. Vaim uues ajas soovib kõiki ära lükata su teelt, kes sind piiravad.

8. Kui sul on vaja osta suuremaid asju, siis uuri järele kas sul on seda ikka vaja ja kas on teisi võimalusi seda saada? 

Kaheksas – kui mul oli vaja osta suuremaid asju, siis ma alati kontrollisin kas ja kuidas see võiks mind teenida ja kui mitte, siis ma ei ostnud seda. Järgnevate aasate jooksul ma kogesin, et inimesed, kelledel on väga palju, neil on ka väga keerulised elud. Jah neil on rohkem sissetulekut, kuid sellega kaasnevad ka rohkemad asjad ja kinnisvarad. Nii, et lõpetuseks on ikkagi kõik tasa. Lihtsalt neil on rohkem stressi ja muretsemist.

wallybeachpartyscenicpalmtree

Nii et me jõuame tagasi Mehhiko kaluriloo juurde palmi all. Miks on vaja rohkem laevu, kui sul on võimalik tekitada sama vaba aeg vaid ühega? Täiesti loogiline. Peale seda kui elasin miljonäridega ja kui sain ülevaate kui palju raha see võtab, et nende elu ja vara eest hoolitseda ja kui palju nad tegelikult võlgu on ja kui palju energiat, aega ja ressursse see võtab, et selle kõigega ennast kursis hoida, sain aru, et lihtsus on võibolla üks olulisemaid õnne võtmeid.

9. Puhasta oma meeleseisund, vanad uskumused ja kollektiivsed mõttevormid, mis sind enam ei teeni 

Üheksas – Ma käisin läbi ka meeleseisundi, uskumused ja kollektiivsed mõttevormid mis mind olid pannud elama sellist kiiret ja hullumeelset elustiili, mida elasin ning pingutama rohkema järele ja mitte kunagi rahul olema. Tundub nagu ühiskond ei ole rahul sellega, kui me midagi suurt ei saavuta. Raha tundub olema suurim väärtuse etalon. See kõik muutus väga palju kui ma kolisin Mehhikosse. Nähes kuidas väärtus oli inimestes, suhetes ja lihtsates asjades nii lihtsates nagu päike või kookosvesi puu otsast. Ma läksin täielikult nende tasandile, et neid täielikult mõista.

Lõpus ka mu enda väärtused muutusid. Mu väärtuseks oli, et mul olid lähedased sõbrad ja mu uuesti valitud perekond. Sõber, kes oli valmis maksma mu bussipileti eest kui ma olin probleemses olukorras (ja mul oli julgust abi küsida) või mind toita kui mu peesod otsa said või siis pakkuda mulle oma katust pea kohale. Ma kirjutasin oma meeleseisundid uuesti ümber ja programmeerisin oma uskumused ümber. Nüüd ma elan oma elu oma tingimustel, luues uusi võimalusi ja armastades nii hästi kui ma oskan samal ajal kogukondadele ja inimestele minu ümber panustades.

10. Puhasta oma paberid ja skänneeri enamus sellest sisse 

Käisin läbi kõik oma paberid, failid ja kontori asjad. Ma lubasin et proovin tulevikus paberi kasutust vähendada ning omada rohkem digitaalseid faile. Leidsin palju faile oma arvutis, mida ma polnud kasutanud või siis ka pilte, mis mulle enam ei meeldinud või teisi materjale milledel ei olnud enam väärtust ja ainult võtsid ruumi. Kustutasin nad kõik ära. Ma tundsin end kohe nii palju kergemana! Plaanin praegu fotokopeerida paljud oma paberid ja skännida ning süstematiseerida tuleviku kasutuseks. Plaanin seda teha ka kõikide oma äripaberitega.

11. Lõpeta pahade käitumismustrite või siis harjumuste omamine, mis sind piiravad ja vähendavad 

Kui sa tunned, et kaotad oma tunnete üle kontrolli ning see võib sulle kalliks maksma minna, et tervislikke suhteid hoida, siis leia mooduseid kuidas seda muuta (ma soovitan minna Alanoni gruppidesse, kus sa saad palju tööriistu).

Kui sul on tunne, et peaks minema varem voodisse, et see aitaks sul varem üles tõusta, nii, et sul oleks produktiivsem päev, siis tööta selle nimel, nii et sellest saaks su uus harjumus. Uurimused on näidanud, et kui sa võtad uue harjumuse ja harjutad seda vähemalt 14 päeva, siis sa saad selle integreerida oma süsteemi ja saad vanast lahti. 

Mida tähendab minu jaoks lihtne elu praegu? 

Sa võid valida ja luua just sellise mis sinu jaoks toimib.

DONEpalapahousebeach– Mul ei ole oma kinnisvara, ma peamiselt rendin, tavaliselt täielikult möbleeritud kohti või siis hoolitsen teiste majade eest (see võib olla sinu elukutse ja võid selle eest isegi tasu saada). Nii, et ma kolin oma kohvriga ja seljakotiga, ning kui ma välja kolin, siis lähen sama kergelt kui tulin.

– Ma olen iseenda boss. Mul on oma väike äri, mis toimib asukohavabalt, annan oma parima, et seda töös hoida.

– Mul ei ole peaaegu mitte mingit stressi, või kui on, siis ainult seepärast, te mul on liiga palju põnevaid projekte, mis toimuvad kõik ühel ajal. Ma valin millal midagi teha.

– Mul on vähe arveid. Kasutan vaid ettemaksuga mobiili kaarte. Kasutan oma telefoni peamiselt sõnumiteks või siis lühikesteks kõnedeks. Väldin järelmaksuga ostmist.

– Mu kuu söögikulud on ca 100 eurot või vähem (siin on enamus välismaalastel vähemalt 400 – 500 eurot kuus). Enamasti teen süüa vaid kodus. Ostan juurvilju ja puuvilju kohalikult turult, väljas söön väga harva, kui siis kui soovin kala. Ma ei joo kohvi, ei suitseta, ei joo alkoholi ega kasuta narkootikume ega kanepit, ei käi pidudel. See on päris suur kokkuhoid.

– Kui läheme sõpradega välja, siis lähme surfama, kayakiga sõitma, ookeanisse ujuma ja paddle lauaga sõitma või randa kõndima, mis on enamasti kõik tasuta.

– Mul ei ole majalaenusid ega liisinguid. Mul ei ole siin autot. Siinne liiklus on väga hull ja välismaalastelt tahab politsei palju altkäemaksu. Ma sõidan enamasti bussiga ja kuigi kohalikud bussijuhid sõidavad väga karmilt, on see turvalisem kui oleks minul endal siin autot juhtida. Ma kujutan sageli bussijuhti ette kui oma limusiini juhti, lihtsalt paljude lisareisijatega. Kui mul on autot vaja, siis ma küsin oma sõprade käest abi ja teen mida iganes saan, et neid aidata. Bussisõit on siin ka väga odav.

– Ma käin iganädalastel Alanoni kohtumistel, mis on aidanud mul muuta paljusid harjumusi ja käitumist, mis on aidanud luua palju parema sotsiaalse elu ja uued sõbrad ning vanad katkised suhted parandada.

– Ma tegin nii palju kui võimalik ka läbi vahetuste. Mu peamine raha tuleb sisse mu online projektidest ja üksikutest kohalikest klientidest ja mõnedest lisaprojektidest. Olen praegu protsessis, kus ma kaardistan oma oskusi ja talente, nii et ma saan teha veelgi rohkem kõike seda, mis mulle meeldib ja saan ka tasu selle eest ja piiran neid asju, milles ma väga hea ei ole.

– Elan ümbritsetuna loodusest, käies ookeanis nii tihti kui saan. See puhastab mu auravälja täielikult ja samuti ka mu meele ja aitab mul luua rohkema teadlikkusega elu.

crystalsailing– Ma elan väga lihtsat elu ja olen väga õnnelik ja tunnen, et olen kõike head ja paremat täis. See on elustiil mis toimib minu jaoks ja ma valin veelgi rohkem seda oma tulevikku mõningate muudatustega. Ma tean kus mu unistuste koht saab olema, kuid seni kuni see manifesteerub, siis olen valmis tegema kompromisse, et valida Mehhiko või mõni teine paradiis, kus on mõnus väike kogukond, kus inimesed ütlevad tere hommikust tänava peal vastu tulles, või pakuvad mangot bussipeatuses, et seda minuga jagada, ja aitavad sind välja kui vaja. Ma tunnen end elusana ja aktiveerituna ja osana kogukonnast.

Ma tunnen tänulikkust, et olen oma elu lihtsustanud. See võttis mul 4 aastat aega, et jõuda siia kus praegu olen. Ma käin siiani veel läbi vanu asju ja puhastan oma suurt kogust asju suurest korterist, aga ma olen üsna lähedal, et kõik korda saada. 

Lithne ei tähenda piiratud!

Just hiljuti mu poeg sai töökoha, kus on 12 tunnised vahetused ja kuu sissetulek on 390 eurot kuus. Ta oli väga imestunud, et kuidas inimesed seda suudavad teha aastaid ja nii ära elada? See on teine moodus elada lihtsalt – kui sa ei teeni palju, siis sa ei saa ka kulutada palju, nii et sa elad palju lihtsamat elu. Kuid samas elad ka väga piiratud elu. Raha loob vabadust, kuid sul on alati vaja jääda bossiks, muidu juhtub see, et see kaldub üle teisele poole ja võtab sinu kontrolli üle ja hakkab sind omama. 

Mida ma soovitan siin ei ole see, et ela lihtsat ja piiratud elu, vaid otse vastupidi – kuidas olla tark ja läbi oma intuitsiooni ja energiate leida oma tee, mis sinu jaoks toimib, kus sa saad õitseda ja kasutada kõiki oma oskuseid ja talente ja teha see enda jaoks toimivaks ja sind teenivaks, nii et sa saad ka panustada maksimaalselt maailmale ja ma olen aru saanud, et kui sa teed seda, siis saad sa panustada ka maksimaalselt tervele maailmale ja olen kogenud seda, et siis raha järgneb sulle naturaalselt…

motisklevcrystalOlen Crystal Ra Laksmi. Mulle meeldib lihtne elu. Ma tunnen ennast elusana, mul on kontroll iseenda kätes ja ma võin valida luua kõike vastavalt oma valikutele. Lihtsus paneb mind väärustama väikseid ja häid asju nagu mu armastatud minu elus ja palju muud.

Käi läbi minu lihtsustamise võtmed ja jaga minuga oma tulemusi siinse loo all! 

Kui soovid liituda minu emaili nimekirjaga, siis vajuta siia: 

Kui sooviksid suvel kohtuda Crystal Ra-ga isilikult, siis on sul võimalus tulla tema suvesündmustele või siis tellida eraseansid. Anna sellest teada siit: 

 

Ole kursis meie tegemistega ja uudistega!

Liitu meie e-mail listiga, et hoida ennast kursis meie tegemistega ja uudistega!

Olete edukalt liitunud meie e-mail listiga!

Pin It on Pinterest

Share This